LIVE fra Det Kgl. Bibliotek

Videnskabens glemte kvinder – Anja C. Andersen i samtale med Charlotte Flindt Pedersen

October 12, 2021

Ligestilling i forskningsverden kræver forbilleder og anerkendelse af historiens kvindelige forskeres bedrifter. Kvindelige forskeres opdagelser er mange og signifikante, men alligevel bliver de gang på gang glemt, når naturvidenskabens kanon bliver fortalt i lærebøger og historiebøger.

I denne podcast giver astrofysiker Anja C. Andersen stemme til kvindernes videnskabelige landvindinger: For hvor er videnskabens kvinder og hvorfor blev de glemt? Hør blandt andet om, hvordan man i 1850'erne begyndte at ansætte tidligere kogekoner på universiteternes regnestuer. Kvinderne var vandt til at regne opskrifter igennem, og så var de grundigere og vandt til længere arbejdsdage end de mandlige ansatte. Kvinderne blev hurtigt en populær arbejdskraft. Desværre var de også totalt underbetalte... 

Anja C. Andersen er professor i astronomi og astrofysik på Niels Bohr Institutet. Hun forsker i stjernestøv, hvor hun kortlægger, hvordan støv dannes i universet, og hvilken betydning støv har for dannelsen af planeter og stjerner.

Charlotte Flindt Pedersen er direktør i Det Udenrigspolitiske Selskab, hvor hun arbejder på at styrke debatten om udenrigspolitik i Danmark. 

Podcasten er optaget til arrangementet Videnskabssalon: Kvinder i Kosmos med Anja C. Andersen i Den Sorte Diamant. Videnskabssaloner er arrangeret i samarbejdet med Det Udenrigspolitiske Selskab og er en del af Det Kgl. Biblioteks arrangementsserie for studerende, Students Only!, som er støttet af DM & MA.

 

Podbean App

Play this podcast on Podbean App